U bent hier

Quantiferon TB Gold (bloedafname enkel dinsdagvoormiddag voor 10u)

 

Omwille van logistieke redenen zal de bloedafname voor de IGRA-test “Quantiferon TB Gold” nog uitsluitend op dinsdagvoormiddag (vóór 10 u) kunnen gebeuren in ons labo.

Wij voeren de test niet zelf uit, maar besteden deze uit aan het labo van Hôpital Erasme . De test wordt daar éénmaal per week uitgevoerd.

Patiënten kunnen zich wel zelf wenden naar de bloedafnamedienst van Hôpital Erasme, waar de bloedafname wel van maandag tot donderdag kan gebeuren (in de voormiddag)

Het labo van Hôpital Erasme zal de test enkel uitvoeren wanneer het staal vergezeld is van een volledig ingevuld aanvraagformulier.

Het formulier kan gedownload worden vanuit onze labogids of uit Cyberlab.

 

Quantiferon TB Gold is een bloedtest om de cellulaire immuniteit tegen tuberculose te evalueren. Deze test laat toe een latente tuberculose op te sporen maar wordt niet gebruikt in de diagnose van een actieve tuberculose.
De bij de bloedafname afgenomen lymfocyten worden in vitro door de specifieke antigenen van M. tuberculosis gestimuleerd waardoor ze gamma-interferon aanmaken. De concentratie hiervan wordt gemeten met een ELISA techniek (QuantiFERON). De gebruikte antigenen zijn niet aanwezig bij BCG.
Deze test vervangt echter de tuberculinetest (intradermoreactie of Mantouxtest) niet. In België is deze slechts aangewezen voor de confirmatie van een positieve of een verdachte tuberculinetest en dit omwille van z’n grote specificiteit. Quantiferon TB Gold kan tevens gebruikt worden bij personen die met BCG zijn gevaccineerd.